Az általános iskola felkészít a továbbtanulásra, az életre

Az általános iskola az első olyan környezet, ahol a gyerekek szervezett keretek között kell kapják meg a szükséges információkat. Az általános iskolai oktatás szerepe, hogy a gyerekek megkapják a tudást, hogy rendelkezzenek az alapokkal, melyekre aztán az életük további részében építeni tudnak. Ilyen általános iskola pl. a www.hoboliskola.hu, ahol a diákok megkapnak mindent, amire ebben az időszakban szükségük lehet.

Az általános iskola első feladata, hogy megtanítsa a gyerekeket a közösségi életre. Az iskolát megelőző időszakban a gyerekek általában nincsenek keretek közé szorítva, azt csinálhatnak, amit akarnak, és nem is kell idegen társaikkal megosztaniuk időtöltésüket. Az iskola feladata tehát, hogy bevezessék a gyerekeket a társadalmi szabályokba, tudnivalókba.

A tanulást tekintve az iskola első feladata, hogy megtanítsa írni, olvasni, számolni a gyerekeket. Ezek mind olyan alapvető tevékenységek, melyek hiánya nem csak a további tanulmányokat, hanem a mindennapi életet is jelentősen befolyásolja. A megfelelő alapok lerakása, a tanulás megszerettetése segítségével el lehet érni, hogy minél többen folytassák tanulmányaikat a középiskola után is, ami jelentősen hozzá tud járulni a modern, fejlett társadalom kialakulásához.

Az általános iskola azonban nem csak a tanulásról, hanem a környezet megismeréséről is szól. Az osztálykirándulások, az egyes kirándulások, túrák mind azt segítik elő, hogy a gyerekek teljesebb képet kapjanak a környezetükről, az országról.