Kerti tó érdekességek

Egy kerti tó kialakítása jelentősen feldobhatja egy udvar kinézetét, stílusát. Ennek megfelelően rengetegen csinálnak tavat udvarukban. Cikkünkben néhány tudnivalót, érdekességet fogunk bemutatni kerti tó építéssel, kialakítással kapcsolatban.

A megfelelően kiépített tavaknál nem kell attól félni, hogy elpárolog belőlük a víz, ha csak füvet hagyunk a helyén, onnan nagyobb mennyiségű víz párologna el, mint a tó esetén.

Sokan azért nem mernek belevágni tó kialakításába, mert attól félnek, hogy rengeteg munka lesz vele. Ezzel szemben az igazság az, hogy jóval több időbe telik pl. a füvet nyírni ezen a területen, mint a tóval foglalkozni. Az egyik legnagyobb probléma, ami időt igényelhet, az algásodás, ami megfelelő előkészületekkel, odafigyeléssel, jól kiépített rendszerrel könnyen megelőzhető. Ennek a rendszernek az egyik esztétikus eleme tud lenni egy kis vízesés kialakítása, ami segít meggátolni az algaképződést.

Költségesebb megoldás, ha egy kerti tó szivattyút építünk be rendszerünkbe, ami nem csak az algaképződés lassítását segíti elő, hanem segít a tó élővilágának természetes kialakításában is.

A tó aljára célszerű minimum fóliát elhelyezni, hogy meggátoljuk a víz elszivárgását, azonban kialakítható a meder pl. betonból, vagy kövekből is, amelyeken akár emberek is járhatnak, ami megkönnyíti a tisztán tartást. Az így kialakított tavak strapabírók, ha pl. kutya is van udvarunkban, akár ő is probléma nélkül bemerészkedhet a vízbe, nem fog tudni kárt tenni a kerti tavunkban.