Toner választási tanácsok

Az irodai tevékenységek során a nyomtató az egyik legtöbbet használt eszköz. Ennek megfelelően figyelni kell arra, hogy a nyomtató mindig üzemképes állapotban legyen, megfelelő tonert vásároljunk hozzá, de lehetőleg az minél olcsóbb, gazdaságosabb legyen.

Toner vásárlásakor először el kell dönteni, hogy fekete vagy színes tonerre lesz szükségünk. Ha csak szöveget szeretnénk nyomtatni, akkor felesleges színes tonert venni, mivel az jóval drágább, mint a fekete, és nem fogjuk kihasználni. Színes toner vásárlása előtt nézzük meg, hogy nyomtatónk tud színeset nyomtatni, mivel vannak olyan nyomtató, melyek csak fekete-fehérben nyomtatnak.

A következő lépés a toner típusának megválasztása. Lehet gyári, utántöltött és utángyártott toner.

A gyári tonerrel garantáltan nem lesz problémánk, mivel biztosan kompatibilis nyomtatónkkal, és jó minőségű is, egyetlen hátránya van, legtöbb esetben jóval drágább, mint a másik két megoldást, így sokan inkább utántöltött vagy utángyártott tonert vásárolnak.

Az utántöltött toner a kifogyott gyári toner megtisztítását és újratöltését jelenti. Minőségben általában megközelítik a gyári tonert, azonban egy gyári toner gyakran maximum egyszer tölthető újra, a kopó alkatrészek elhasználódása miatt.

Az egyik leggyakrabban választott megoldás az utángyártott toner. Ennek lényege, hogy egy cég, amely nincs kapcsolatban a nyomtató gyártójával, hasonló tonereket gyárt. Ezek gyakran nem túl jó minőségűek, azonban számos olyan utángyártott tonerrel találkozhatunk, melyek ár/érték arányban jobbak, mint a gyári tonerek.