Milyen állatok okoznak vadkárokat?

A tél elmúltával lassan újra indul a mezőgazdasági szezon. A mezőgazdasági termelés azonban magával hozza a vadkárokat is, így a termelés fő részének kell tekinteni a vadkárok elleni védekezést is. Ássuk, hogy melyik állat milyen vadkárokat tud okozni.

Vaddisznó

A vaddisznók általában élelmet szoktak keresni a termőföldeken, amiért mindent letarolnak, letaposnak, ami az útjukba kerül. A megfelelő élelem számukra általában a répa, a krumpli és a kukorica szokott lenni, így azokon a területeken kell fokozottan vaddisznók ellen védekezni, ahol ezeket termeljük.

Őz

Az őzek a termőföldek helyett a gyümölcsösöket, erdészeteket veszik célba. Megrágott rügyekre, agancsokkal megrongált fakéregre kell számítani, mint őzek által okozott vadkár. Ennek ellenére a termőföldekben is tudnak kárt okozni, elsősorban a napraforgót, kukoricát, egyéb gabonákat dézsmálják meg előszeretettel.

Vadnyúl

A vadnyulak szintén inkább a gyümölcsfákat részesítik előnyben, ha valamit tönkre kell tenni. Megrágják a hajtásokat, a rügyeket, a fák kérgét is, főleg a tavaszi időszakban. A vadnyulak közül az üregi nyúl járataival fel tudja lazítani a talajt, plusz megrágja a fák gyökereit, melynek következtében a fák kidőlhetnek.

Madarak

A madarak által okozott károk általában a termést veszélyeztetik, és ellenük ráadásul nehéz is védekezni. Amíg az előző állatok ellen elég körbekeríteni a területet, addig a madarak ellen vagy meg kell oldani a teljes terület lefedését, vagy folyamatosan el kell őket üldözni, amikor megjelennek.