Mit kell tudni a bojlis horgászatról?

Laikusok számára úgy tűnhet, hogy a horgászat nagyon egyszerű sport, csak ülni kell a vízparton és fogni a halakat. A valóságban azonban rengeteg különböző horgász technika és lehetőség van, nézzük ezek közül az egyik legfelkapottabbat, a bojlis horgászatot.

A bojlis horgászat Angliából indult, hazánkban elsősorban nagyobb pontyokat próbálnak így fogni a horgászok. A nevét a horgászat típusához tartozó jellegzetes csali, a bojli adja. A bojlikat úgy készítik el, hogy a pontyok tápanyagigényéhez a lehető legjobban alkalmazkodjanak. Ez a növényi eredetű összetevők mellett nagy mennyiségű fehérjét is jelent, mivel a pontyok mindenevők. Ennek a kiváló tápanyagforrásnak köszönhető, hogy a pontyok gyakran rákapnak a bojlikra, és ezáltal élvezetes, tartalmas lesz a horgászat.

A bojlis horgászathoz érdemes speciális felszerelést választani, olyat, amit kifejezetten ehhez a technikához ajánlanak. Ez általában 3,6 méteres botot és 80-120-as orsót jelent. Az évszakok tekintve az őszi és a tavaszi időszakok kedveznek a legjobban a bojlis horgászatnak, de igazából minden évszakban alkalmazható a technika, csak egy kicsit az adott időjárásnak megfelelően kell megválasztani a használt bojlikat.