Mikor ajánlott kiviteli tervet (statikai tervet) készíttetni?

Mikor ajánlott kiviteli tervet (statikai tervet) készíttetni?A statikai tervezés javasolt minden olyan esetben, amikor kicsit bonyolultabb elrendezésű az épület (nem egy általános ház elkészítéséről van szó), mivel nem tudjuk előre, hogy a kivitelező mennyire rutinos. Egy jól átgondolt és megtervezett épületen többet tudunk megtakarítani, mint amennyibe a kiviteli terv (statikai terv) elkészítése kerülni fog, mivel a megoldások nem a kivitelező nem olyan pontos számításaira vannak bízva.

A kiviteli tervek birtokában könnyebben tudunk dönteni a kivitelezők között, mivel mindenki pontosan ugyanarra a műszaki tervre fog ajánlatot adni, illetve a kivitelezők ellenőrzése, számonkérése is sokkal egyszerűbb és problémáktól mentesebb lesz, mivel az előre meghatározott anyagminőségeknek, kialakításoknak kell megfelelniük, amikor a kiadott munkát végzik.

A kivitelező számára is egyszerűbb, ha az épület egyes részeinek csomóponti megoldásait nem neki kell kitalálni, hanem olyan megoldásokat kell elkészítenie, amiket egy tervező már megtervezett, így azzal biztosan nem lesz semmilyen problémája a későbbiekben sem. A tervezési folyamat meglehetősen komplex folyamat. Sok mindent kell mérlegelni minden egyes csomópont kitalálásakor, megtervezésekor. Ezt a folyamatot nem célszerű a kivitelezőre hárítani.