Tippek egészséges táplálkozáshoz

Az egészséges táplálkozás röviden arról szól, hogy felejtsük el az ártalmas és a műételeket, iktassunk be és fogyassz naponta minél több alkalommal rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt és gabonát, egészséges élelmiszereket. A táplálkozás minőségének hatalmas jelentősége van, hiszen egyes becslések szerint a krónikus betegségek 70-80 százaléka az egészségtelen étrend talaján alakul ki.

Azt, hogy melyik ételből mennyit ajánlott elfogyasztani, a szakemberek előszeretettel ábrázolják úgynevezett táplálékpiramis formájában. Ennek alapját a teljes értékű gabonák adják, erre építjük fel egész táplálkozási rendszerünket azáltal, hogy naponta többször fogyasztunk belőlük. Az egészséges táplálkozás tehát nem a lemondásról szól, hanem az a célja a változatosság, melyben minden élelmiszer helyet kaphat, ha figyelünk arra, hogy miből mennyit fogyasztunk.

Tippek egészséges táplálkozáshoz:

  • minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségfélét, például sárgarépát, paradicsomot vagy brokkolit, változatos formában, feldolgozatlanul
  • lehetőleg naponta fogyasszunk friss gyümölcsöt
  • hasonlítsuk össze a termékek zsír-, só- és cukortartalmát, lehetőleg az alacsonyabb értékekkel rendelkező termékeket vásároljuk
  • általánosságban is figyeljünk oda a minél kisebb cukorfogyasztásra
  • figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre, egy felnőttnek naponta 2-3 liter közötti vizet ajánlott elfogyasztania
  • ne feledkezzünk meg a tejről, tejtermékekről, de figyeljünk arra, hogy a minél kisebb zsírtartalmú termékeket vásároljuk.