Kerti játékok vásárlása előtti tudnivalók

Eldöntötted, hogy kerti játékokkal szeretnéd meglepni gyermeked, cikkünkből megtudhatod, milyen szempontokat vegyéll figyelembe vásárlás előtt.

Terület

A legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venni kerti játékok vásárlása előtt az, hogy felmért, mekkora szabad helyed van azok elhelyezésére. Nem csak a játszóvárnak kell elférni az adott helyen, hanem helyet kell hagyni arra is, hogy a gyerekek mellette játszani tudjanak. Emellett a magassági korlátokra is figyelni kell (lelógó faágak, tetők), mert ezek könnyen balesetveszélyesek lehetnek.

Anyag

Ha nem vesszük figyelembe a műanyag játékokat fiatalabb gyerekek számára, akkor két nagy csoportot különböztethetünk meg: fa és fém. A fából készült kerti játékok esztétikusak, viszont folyamatos odafigyelést, törődést igényelnek. Védeni kell a szerkezetet bogarak, időjárá ellen, folyamatos festésre szorulnak. Ezzel szemben a fémből készült kerti játékok nem olyan szépek, de kevés ráfordítással őrzik meg minőségüket hosszú éveken át.

Biztosított elfoglaltságok

Vannak olyan kerti játékok, melyek egyszerre több dologra is alkalmasak (pl. mászófal, torony, csúszda egyben), emellett egyes részeik több funkcióra is alkalmasak, vagy akár később bővíthetők is. Ezeket a tulajdonságokat vedd figyelembe, mielőtt kiválasztod a számodra megfelelő játszóteret, hogy ha később bővíteni szeretnéd, legyen rá lehetőséged.

Biztonsági kialakítások

Gondolni kell mindenre biztonsági szempontból, mivel gyerekek fogják használni a kerti játékokat. A sarkok lekerekítettek legyenek, a magasabb részekről ne lehessen leesni, a hintáknál a fogó részek műanyaggal legyenek bevonva, olyan festékeket használj, melyek nem ártalmasak az egészségre.