Régi pénz felvásárlása, gyűjtése

A régi pénzek gyűjtése (numizmatika) ma már nem csak hobbi, hanem egy teljes iparággá is kinőtte magát. Rengetegen foglalkoznak vele, nem csak szórakozás, hanem akár pénzkeresés céljából is.

A történelem folyamán a régi pénzeket számos különféle célra használták. A régi pénzek között találhatunk olyan érméket, amik művészi célt szolgáltak. Másik pénzérméket kísérleti célból bocsátottak a piacra, hogy elemezhessék a viselkedését. A régi pénzek egyes darabjai porcelánból készültek, de ennél sokkal gyakrabban fordultak elő különféle ötvözetek is.

A régi pénzek értékének meghatározásához számos különféle tulajdonság hozzájárul. A régi pénz tartásfoka általában az egyik legfontosabb tényező, amely meghatározza egy érme értékét. Emellett a régi pénz ritkasága, a kora és még számos tényező befolyásolhatja az értékét. Ennek megállapítása általában nehézkes a nem kezdő gyűjtők számára, így ajánlott hozzáértő, gyakorlott régi pénzekkel foglalkozó személy vagy cég segítségét kérni. Jó megoldás lehet nem csak egy, hanem több szakember véleményét is figyelembe venni, ha meg akarjuk határozni egy-egy régi pénz értékét.

A történelem során a kormányok sokszor nagyobb pénzmennyiséget bocsátottak ki, mint amennyi nemesfém fedezetük volt. Ennek következményeképpen olyan régi pénz érmék kerültek verésre, melyek nem csupán nemesfémből készültek, hanem gyakran rezet és nikkelt is tartalmaztak. A régi pénznek a belső értéke minden egyes ilyen érme kibocsátása után egyre csökkent, egyszóval elértéktelenedett.