Szigetvár város története

Szigetvár városa hazánk egyik történelmi jelentőségű települése, köszönhetően az 1566-os hősies várvédelemnek, amely ugyan vereséggel végződött, de jelentősen hozzájárult a török seregek későbbi visszavonulásához. Ennek a hősi küzdelemnek, várvédésnek állít emléket a város fő rendezvénye, a minden évben megrendezésre kerülő http://www.zrinyinap.hu.

A település helye már a történelem előtti időkben is lakott terület volt, különböző régészeti leleteket találtak itt ebből a korból.

Földesúri birtokként 1391-ben, írott formában először 1463-ban találhatunk a településre utaló jeleket. Már földesúri birtokként védelmi erődként funkcionált, az Almás-patak mocsaras területein az uradalmi központ szerepét betöltő vár legelső, régészetileg is igazolható építményének, az ún. kerek toronynak, a későbbi, 16. századi vár belső magjának a 15. század első felében történt kialakítása Szigeti Antimus Osvát nevéhez fűződik.

Igazi erődítménnyé az 1530-as években alakították át az erődítményt Török Bálint kérésére. Az átalakítások során a belső várat nagy területű, sarkain bástyákkal megerősített külső várrésszel bővítette, az erődöt az Almás-patak vizével feltöltött árokrendszerrel vétette körbe.

A török háborúk során kiemelt jelentőséget kapott a vár, ugyanis itt került sor a török haderők elleni egyik legfontosabb csatára. Az ostrom a védők hősies védekezése ellenére vereséggel végződött, de a törökök innen már nem terjeszkedtek tovább, nem indultak meg Európa belseje felé.