A szürkehályog problémája és kezelése

A szürkehályog olyan szembetegség, amely a szemlencse állományának elszürkülésével jár. A betegség is erről a fő tünetről kapta a nevét. Az elszürkülés először a lencse szélső részein jelentkeznek, és ilyenkor egyáltalán, vagy csak minimálisan zavaró a probléma, azonban idővel fokozatosan közelednek a szemlencse közepéhez, ami fokozatos látásromlást eredményez.

Ez a folyamat általában lassan történik. Fiatalabb korban a szemlencse rugalmas, képes alakváltoztatásra, azonban az öregedési folyamat során a lencse elveszíti rugalmasságát. Az idősebb korban kialakuló szürkehályog általában erre az öregedési folyamatra vezethető vissza.

Nem csak öregkorban, hanem korábban is kialakulhat a szürkehályog, általában ilyenkor valamilyen betegség, vagy a szemet ért trauma miatt.

A szürkehályog kezelése

Korai fázisban a szürkehályog korrigálható szemüveggel, azonban a probléma végleges megoldására, és a komolyabb szürkehályog eltávolítására csak műtéti úton van lehetőség, szürkehályog műtét segítségével. A műtét bármilyen korban végezhető, lényege, hogy eltávolítják az elszürkült szemlencsét, és helyére egy ún. műlencsét tesznek. A műtét elvégezhető a szürkehályog korai szakaszában, nem kell arra várni, hogy a probléma komolyabbra forduljon.

A műtét altatás és injekció nélkül történik, ami kifejezetten előnyös az idősebb betegek számára, mivel az idősebb szervezetet megterhelheti az altatás. Mivel a legtöbben öreg korban vállalkoznak szürkehályog műtétre, így számukra sem jelent problémát a műtét folyamata.