Milyen sportoknál lehet előny a lézeres szemműtét?

Milyen sportoknál lehet előny a lézeres szemműtét?Általában minden sportnál előny, ha a sportoló jobban lát, legyen szó profi versenyzőkről vagy hobbi szinten sportolókról. Cikkünkben azt fogjuk bemutatni, hogy a lézeres szemműtéttel elérhető éles látás milyen előnyökkel jár, valamint néhány sportot mutatunk be, ahol kifejezetten szükség van arra, hogy tökéletesen lássanak a sportolók.

Ami miatt szükség van az éles látásra:

  • Fókusz: Minél jobban látunk, annál könnyebb egy pontra fókuszálni, valamint messzebb tudjuk ezt a fókuszpontot helyezni tőlünk.
  • Periférikus látás: A periférikus látásra rengeteg sportnál szükség van. Tudni kell, hol helyezkednek el a csapattársak, honnan jön a labda, mi történik azokon a helyeken, ahova nem koncentrálunk éppen.

Ezeket lehet javítani szemüveggel (nem minden sport űzhető szemüvegben), valamint kontaktlencsével (fennáll a veszélye, hogy mozgás közben kiesik a kontaktlencse, vagy kosz mehet alá). A lézeres szemműtéttel történő javításnak azonban nincsenek ilyen hátrányai.

Sportok, ahol előny a kiváló látás, a lézeres szemműtét:

  • Labdajátékos csapatsportok (labdarúgás, kosárlabda, baseball, kézilabda): a nagyméretű pálya, valamint a sok játékos miatt előny, ha minél jobban látunk, de a szemüveg veszélyes lehet az ütközések miatt.
  • Tenisz: A kisméretű, gyors labda miatt éles látás szükséges a megfelelő ütésekhez.
  • Vízi sportok: Szemüveget, kontaktlencsét viselni vízben nem a legjobb élmény/megoldás.
  • Kontaktsportok, küzdősportok: Pontosan látni kell az ellenfél mozdulatait, de a szemüveg, kontaktlencse balesetveszélyes ilyen esetekben.